25 Ekim 2010 Pazartesi

Kırma zeytin nasıl yapılır

ALAÇATI USÜLÜ KIRMA ZEYTİN

Merhaba sevgili dostlar,
öncelikle alınan yeşil zeytinler bir taş yada sert bir cisimle hafifçe kırılır. Fazla parçalanmamasına özen gösterin. Yandaki resimlerden görebilirsiniz.
Daha sonra temiz bir kavanoz içerisine yerleştirilen zeytinlerin gün aşırı suyu değiştirilir.
Gelelim salamura suyu hazırlanmasına
vereceğimiz ölçüler yaklaşık2 kg zeytin içindir.
  • Kaya tuzu
  • Bir baş sarmısak
  • bir su bardağı sirke
  • Bir su bardağı limon suyu
  • Bulunabilirse bir kaç dal kereviz sapı
  • 1 yumurta
  • Mümkünse kaliteli suyun içerisine tuz ilave edin. Eriyen tuzlu suya taze yumurtayı koyalım. Eğer yumurta yukarıya çıkıyorsa tuz oranımız tamam demektir.
  • Daha sonra sirke, limon suyu ve sarmısakları ilave edip kavanozun en üstüne bir kaç sap kereviz yaprağı ilave edelim.
  • kavanozun üzerinde hiç boşluk bırakmadan salamurayı doldurun. eğer boşluk kalırsa zeytinleriniz kararmaya başlar.
  • Yaklaşık on gün sonra zeytinlerinizi hazır olacaktır.
  • AFİYET OLSUN


1 yorum:

  1. Ben yeşil kırma zeytini turşu kıvamındaki bu haliyle sevmiyorum. Zeytinler kırılıp duru suya atılıp 3-5 gün beklendikten sonra çıkartıp acılı acılı yemeyi daha bi çok seviyorum. Bi de yemeden önce üzerine biraz tuz atmayı. :))

    YanıtlaSil